Vanzari iPhone 5 Romania

In Romania, iPhone 5 nu a prins avantul asteptat de companiile de marketing care estimau vanzari record, in principal din cauza competitorului principal, Samsung. Acesta a scos pe piata in aceeasi perioada modele performante, cu preturi accesibile si sistem de operare Android. Cu toate acestea, compania Apple si seria iPhone are fanii ei devotati, care devoreaza orice model ar fi lansat pe piata.
iPhone 5
In anul 2012 piata smartphone-urilor din Romania a crescut cu aproximativ 35%, iar o buna parte din aceasta a fost ocupata de gama iPhone, care si-a creat deja o imagine pozitiva si un numar de consumatori mai mult decat atasati de serviciile gigantei companii americane. Astfel, daca in 2011 profitul net obtinut de Apple din vanzarile de iPhone s-a ridicat la peste 47 miliarde de dolari, in 2012, desi se estimeaza o scadere in tendinta de cumparare, compania se presupune ca ar fi castigat aproximativ 37 de miliarde de dolari.

Pe piata romaneasca, iPhone 5 s-a lansat in luna octombrie 2012, la preturi incepand de la 299 de euro la pachet, cu abonamente de voce si date de 50 de euro/ luna pe o perioada contractuala de 2 ani, pentru modelul de 16 GB. Oferte false de vanzari iPhone 5 aparusera la noi inca din iulie anul anterior, dar, dupa cum s-a putut stabili cu usurinta, acestea erau doar scam-uri menite sa profite de cumparatorii nerabdatori, neinformati si naivi.

Pentru anul 2013 s-au preconizat vanzari de peste 50.000 de unitati, aceste predictii neputand fi formulate si mai in detaliu deoarece nu se poate prevedea evolutia pietei si influenta marilor jucatori in acest domeniu in contextul in care Nokia revine puternic pe piata smartphone-urilor cu modelul Lumia, iar concurentii noi pe aceasta nisa, precum Lenovo, incep sa produca modele performante la preturi accesibile.

Deja pana la finalul anului 2012 providerii de telefonie mobila din Romania vandusera aproximativ zece mii de unitati iPhone 5. Responsabilii pe segmentul de vanzari iPhone 5 Romania sunt optimisti, fapt confirmat de un numar de precomezi cu 20% mai mare decat in cazul iPhone4S, modelul anterior lui iPhone 5. Potrivit acestora, diferenta este justificata, in principal, de imbunatatirea performantelor prin noul procesor Apple A6 dual core de 1GHz si ecranul marit, precum si de atentia conferita tehnologiei de proiectare. Desi noul model s-a dorit a fi cel mai subtire smartphone de pe piata, nu a reusit sa obtina acest record, insa lipsa acestei reusite nu l-a facut mai putin apreciat din punct de vedere al design-ului.

Smartphone-ul a fost lansat in mai multe locatii in acelasi timp, astfel incat cei prezenti la evenimente au putut testa in premiera noul model. Prin devotamentul fanilor Apple si iPhone, retailerii iPhone 5 din Romania au putut beneficia de o clientela garantata, astfel incat vanzarile totale nu au ramas dezamagitoare. Ca dovada a popularitatii acestui produs, topul celor mai bine vandute smartphone-uri in 2012 este ocupat, pe trei locuri din 5, de Apple si ale sale iPhone-uri, cu iPhone 5 pe primul loc. Doar pozitiile a doua si a patra i-au revenit competitorului direct Samsung respectiv modelelor Samsung Galaxy SIII si SII.

Share This Post

Recent Articles

.
© 2019 FPT.RO. All rights reserved. · Entries RSS · Comments RSS