Noul Firefox 29

Firefox 29

Mozilla a lansat cel mai recent upgrade la Firefox , browser-ul sau open – source foarte popular. Suntem deja la versiunea 29 acum, ceea ce spune destul de multe despre acest soft.

De-a lungul ultimilor ani , Firefox a inceput sa-si arate varsta . Cand a fost prezentat prima data in 2002, browser-ul Mozilla Firefox a fost, fara indoiala, mult mai bun decat Microsoft Internet Explorer, care la momentul respectiv se bucura de o cota de monopol pe piata browserelor. Dar, in timp, Firefox a devenit mai popular, designerii sai dotandu-l cu foarte multe caracteristici .

Am fost un fan Firefox pana spre sfarsitul ultimului deceniu, atunci cand in cele din urma a devenit mult prea greoi pentru a purta aceasta lupta. Chrome, competitorul celor de la Google, suplu si rapid ca o caprioara speriata, a oferit o cale mai accesibila pentru web.

In momentul in care am deschis pentru prima data Firefox 29, atunci cand a devenit disponibil la inceputul acestei saptamani, am simtit o unda de nostalgie. Mi-am amintit instantaneu de ceea ce mi-a placut cel mai mult la acest browser open-source in zilele sale de glorie.

Pentru inceput, e foarte frumos. Ca si Chrome, browser-ul reproiectat Mozilla nu a precupetit nici un efort in ceea ce priveste estetica, dar asta nu e totul. Cu tab-uri curbate si un set de icon-uri bine gandite si usor amuzante, design-ul noului Firefox sugereaza un aer prietenos de accesibilitate. Atunci cand il deschizi este ca si cum ai alerga catre un vechi prieten pe care il revezi dupa o lunga perioada in care a fost ratacit; este curat si gata sa va escorteze pe web.

In cateva zile in care am folosit Firefox 29, l-am gasit a fi destul de rapid si lipsit de probleme. Am apreciat foarte mult noua caracteristica care ne permite sa personalizam bara de meniu a browser-ului si de noul sistem de sincronizare Mozilla, care functioneaza similar cu cele de la Chrome si IE: dupa ce v-ati creat un cont de utilizator, marcajele si setarile vor aparea pe fiecare calculator pe care veti folosi Firefox .

Dar ce altceva mai este acolo ? Cu cat am folosit mai mult noul Firefox, cu atat mai mult am inceput sa ma intreb daca nu cumva browserele desktop au fost lovite de un fel de sindrom al  inovarii. Ca urmare a concurentei intense pe piata browser-elor, lupta inceputa de Mozilla, careia i s-au alaturat Apple, Google si in ultima vreme Microsoft (a carui cota de piata a scazut in ultimul deceniu) piata browser-elor desktop s-a imbunatatit foarte mult in ultimii ani. Acum sunt foarte  rapide, pot incarca si pastra deschise sute de tab-uri, sunt extrem de stabile si sunt capabile sa suporte site-uri extrem de complexe.

Dar asta este valabil pentru toate browserele importante din ziua de azi, chiar si pentru Internet Explorer. Toate sunt bune, si chiar nu este vorba de superioritate in grup. intr-adevar , alegerea celui mai bun browser se reduce de multe ori la o preferinta subiectiva, cum ar fi pasiunea pentru produsele Apple sau Google sau daca te simtiti mai confortabil cu design-ul lui Internet Explorer sau cu al lui Firefox.

Acesti parametri nu sunt cei mai importanti prin care sa poti alege un software. Daca sunteti multumiti folosind un anumit browser si nu doriti sa il schimbati, nu lasati pe nimeni sa va convinga altfel ( doar daca nu e un fel de defect de securitate in browser-ul pe care il utilizati, caz in care ar trebui sa instalati un patch ).

Dar faptul ca toate browserele sunt foarte bune face ca o eventuala recomandare sa nu fie chiar atat de usoara. Personal, chiar daca sunt fericit cu noul Firefox, m-am lipit de Chrome, pentru ca m-am obisnuit sa-l folosesc de ceva vreme. Dar daca intalnesc o problema de moment cu Chrome, voi deschide imediat o noua fereastra Firefox si-l voi folosi cu mare placere.

Atunci cand a fost intrebat, Johnathan Nightingale – vice-presedinte Mozilla Firefox , cu privire la acest aparent impas, el a subliniat filozofia Mozilla. Misiunea Mozilla este de a promova si distribui ideea „open web” – idee unui web ca principal mijloc de distribuire de software si servicii on-line.

„Open Web” ar putea sa fi castigat lupta pe computerele desktop, dar pe smartphone-uri si tablete , web-ul a cedat in fata aplicatiilor. Magazinele cu aplicatii ale celor de la Google si Apple au devenit principalul mod prin care oamenii isi iau noile soft-uri pentru mobil. Aplicatiile, spune domnul Nightingale, sunt mult mai restrictive pentru dezvoltatori si consumatori decat este Web-ul. Ei au nevoie ca dezvoltatorii sa scrie mai mult cod pentru ca soft-ul lor sa ruleze pe mai multe dispozitive, si i-au pus pe Apple si Google responsabili sa decida, in numele nostru al utilizatorilor, ce software putem vedea sau rula.

Folosirea Firefox pe computer nu poate sa ajute direct in lupta pentru un web mobil deschis. Mozilla face software mobil, cum ar fi o versiune Firefox pentru Android, precum si un intreg sistem de operare mobil bazat pe Firefox, dar succesul acestor produse pare sa fie independent de succesul browser-ului Firefox de pe desktop.

In afara de aceasta, daca rulati Firefox pe computer, Mozilla va poate solicita ca si utilizator si o sursa de venituri ( compania castiga in mare parte prin banii pe care ii face din caseta de cautare Google ). Cu alte cuvinte, daca rulati Firefox, inseamna ca sprijiniti marele proiect pentru un web deschis. Deci, in cazul in care este important pentru voi si daca sunteti preocupat de pozitia dominanta pe termen lung a aplicatiilor mobile, atunci ar trebui sa utilizati noul Firefox.

In caz contrar, utilizati orice browser va place. Toate sunt foarte bune, conteaza doar ce vrei sa faci cu ele.

Pentru download, apasati aici.

Share This Post

Recent Articles

.
© 2019 FPT.RO. All rights reserved. · Entries RSS · Comments RSS