Instrumente pentru forme vizuale de comunicare

Pictura

Un mare pedagog si psiholog elvetian, profesorul Robert Dottrens scria, in cartea sa “A educa si a instrui”, ca: “Desenul este un mijloc de expresie de aceeasi valoare ca si limbajul; rolul sau in plan profesional consta in a dezvalui capacitatea de a trasa o schema, o schita, un plan si de a le intelege.” Indiferent ca este vorba de copii sau adulti, cei care picteaza au nevoie de pensule pictura de calitate, de preferinta pensule bambus, datorita unor calitati mult mai bune si unei rezistante mult mai mari.

Cand vine vorba de pensule pictura, trebuie sa alegem ce este mai bun. Exista multe magazine in care poti gasi pensule de toate marimile, insa este foarte important ca atunci cand alegi pensule sa ai siguranta ca le alegi pe cele mai bune. Multi pictori aleg pensule bambus, insa exista o varietate de modele si marimi de pensule pe piata, la preturi acceptabile, online. Exista multe sfaturi practice, mai ales pe internet, care iti explica cum sa alegi pensule, insa cel mai bine este sa ai acces la o persoana care stie si care iti poate arata spre exemplu la ce foloseste fiecare si ce tehnici aplici cu fiecare pensula in parte.

Pictura este o forma vizuala de comunicare. Pentru aceasta, pictorul se foloseste de anumite elemente de limbaj specifice: forma plana, linia, punctul, valoarea si culoarea. Cu ajutorul lor, el creeaza in imagini vizuale ganduri, idei sau sentimente, folosind mijloace de expresie platica. Ele sunt multe, dar sunt cateva pe care trebuie sa le stie un pictor incepator: ritmul, constrastul, armonia, echilibrul, proportia, miscarea si suprapunerea.

Un tablou trebuie sa emotioneze privitorul, sa-i provoace sentimente deosebite, sa-l incante, sa-i transmita o traire sufleteasca deosebita. Pentru aceasta, pictura trebuie sa fie frumoasa, sa-I placa. Aceasta frumusete este obtinuta prin expresivitatea compozitiei, a desenului, prin armonizarea culorilor si prin organizarea echilibrata a formelor in spatiul plastic. Un tablou poate sa reprezinta o intamplare trista, o drama, iar daca o asemenea scena este pictata de un artist valoros, tabloul poate fi privit cu o mirare admirativa. Dar este admirat ca pictura, nu ca subiect narativ, deoarece nu subiectul literar, nu anectoda compozitiei asigura frumusetea unei lucrari de pictura.

 

Share This Post

Recent Articles

.
© 2018 FPT.RO. All rights reserved. · Entries RSS · Comments RSS