All-in-one PC HP Z1

PC-urile se demodeaza din ce in ce mai repede chiar si cand vine vorba de sistemele puternice, pentru design, productie si editare video. O mare parte a creditului aparitiei PC-urilor all-in-one apartine gigantului Apple-iMac care a demonstrat ca un design elegant si compact nu inseamna neaparat un procesor substandardizat. Cu toate acestea am observat in ultima perioada ca mari producatori de PC-uri au iesit pe piata cu sisteme mult mai puternice decat ale celor de la Apple. HP Z1 este unul dintre ele. PC-ul are un procesor de 3,5 GHz intel Xenon E3-1280 care este similar in termeni arhitecturali cu procesorul Sandy Bridge Core folosind chiar si acelasi socket LGA1155. Cu toate acestea in procesorul E31280 sunt prezente unele caracteristitici care din procesoarele Core lipsesc si vice-versa. Procesoarele Xenon nu au un GPU incorporat dar in schimb suporta pana la 32GB  RAM cu tampon ECC  care poate reconstrui datele pierdute in RAM. Folosirea memoriilor ECC poate fi  un subiect de dezbatere.

HP Z1 Workstation

Verificarea detaliata a datelor care trec prin RAM poate incetini putin sistemul fata de memoriile non-ECC si totusi efectele sunt neglijabile avand in vedere vitezele actuale ale memoriilor RAM. Ce e drept este ca erorile ECC sunt destul de rare, dar un studiu de piata efectuat de Google arata ca 8% din modulele de memorie non ECC sunt afectate de erori in fiecare an ceea ce poate duce la pierderea datelor din documentele nesalvate. Optiunea memoriilor ECC a fost luata in calcul de cei de la HP astfel Z1 are in configurare 8GB ECC RAM.

Generatia de procesoare Xenon are de asemenea un suport stabil de executare pentru VT (virtual terminal) care cuprinde o proprietate de virtualizare Intel si un plus de securitate. Procesoarele Xenon au fost supuse unor teste mai amanuntite fata de celelalte din familia Intel indicand  o durabilitate  prelungita si o abilitate de rulare la temperaturi mai ridicate ceea ce ridica interesul oveclocker-ilor dar folosirea procesorului la frecventa de fabrica minimalizeaza riscurile unor posibile avarii.

Performantele  statiei Z1 sunt extrem de bune cu un scor general  de 108 in urma unui test standard benchmark. S-a dovedit a fi mai rapid decat un sistem dotat cu un procesor Core i5 2500K dezvoltand astfel suficienta putere pentru a rula orice software media ai dori sa folosesti. Ca si procesoarele i5 si i7, Xenon are 4 nuclee oferindu-ti astfel intregul avantaj de a rula aplicatii multi-threaded. HP a inclus in sistem Nvidia Quadro  1000M cu 2GB memorie RAM.

HP Z1

Procesorul  grafic (GPU) din gama Quadro este optimizat in mod expres pentru rularea aplicatiilor 3D, deasemenea cosideram ca ar fi o idee buna sa mai adaugi putin RAM daca planuiesti sa obtii un randament mai bun de procesare. Nvidia descrie GPU-ul lui 1000M ca fiind unul pentru sistemele de calcul mobile insa dupa ce am aruncat o privire in interior am constatat ca acesta are aceesi marime ca si GPU-urile concepute pentru placile  desktop. 1000M este doar putin peste nivelul de baza din gama Qadro, dar totusi te poti baza pe GPU pentru folosirea aplicatiilor CAD (Computer Aided Design) si de vizualizare, cu driver-e care sunt optimizate pentru stabilitate si performante OpenGL, de asemenea platforma care descarca procesele matematice in procesorul grafic nu este nemaipomenita petru jocuri obtinind un frame-rate doar de 22fps in Dirt 3 la o rezolutie de 1280×720 cu detaliile la maxim, dar placa nu a fost conceputa pentru gaming. Monitorul wide de 27 de inch cu LED e nemaipomenit si are o rezolutie uluitoare de 2560×1440, avand aceleasi rezultate ca si actualul iMac de 27 inch. De fapt e aceeasi platforma folosita si de Apple, e nemaipomenit in detaliile grafice si nu e mai prejos de fantastic.

HP Z1

Suprafata vizuala a monitorului este lucioasa si ar putea fi o dezamagire pentru cei care prefera sa lucreze pe ecrane mate. Suprafata lucioasa a ecranului imbunatateste calitatea culorilor dar in acelasi timp poate reflecta lumina care bate in el. Neavand nici o intrare video nu puteti utiliza Z1 ca monitor independent, dar in cazul in care doriti sa adaugati u monitor secundar sau un proiector acest lucru este posibil utilizand portul dedicat pentru o astfel de optiune situat in spate. Este oarecum pozitionat enervant, ascuns in spatele suportului, ca de altfel toate celelalte porturi, avand acces usor la ele doar cu monitorul asezat in pozitia de transport. Dealtfel producatorul recomanda conectarea tuturor perifericelor doar in pozitia de transport. Dar avand in vedere cat de de greu este de pliat in pozitia de mentenance, nu ne-a suras ideea de a-l plia de fiecare data cand am vrut sa conectam un dispozitiv. In partea dreapta a ecranului sunt doua porturi USB3, un cititor de carduri de memorie, un port FireWire și doua iesiri jack 3,5 mm pentru microfon si casti.

Porturi HP Z1

Difuzoarele incorporate sunt printre cele mai bune din clasa computerelor all-in-one, sunt pozitionate in partea de jos a display-ului iar claritatea audio este ajutata probabil si de diametrul lor relativ mare in comparatie cu celelalte din clasa lor. Nu au foarte mult bas dar claritatea lor este mult superioara fata de celelalte difuzoare incorporate.

PC-ul vine cu set de tastatura si mouse cu fir, amandoua fiind confortabile la utilizare si cu un aspect elegant. Deasemenea PC-ul mai are integrat un microfon si o camera web cu o rezolutie  de 1920×1080, perfect pentru video conferinte HD. O rotita de ajustare face in asa fel incat camera sa fie usor de pozitionat indiferent de inaltimea monitorului.

Spre deosebire de celelalte calculatoare all-in-one, Z1 este proiectat pentru a-ti putea oferi acces usor la componente carora le poti face foarte usor upgrade. Pentru a face acest lucru trebuie sa aduci monitorul in pozitia de transport (mentenance) iar la baza de jos a acestuia vei observa doua cleme pe care trebuie sa le actionezi tragand cu degetele mari spre exterior, astfel ridicandu-se partea din fata a pc-ului. Nu toate componentele sunt inlocuibile dar mare parte din ele poti fi inlocuite foarte usor in functie de necesitati.

Basic Specifications

Part Code

WM429EA

Processor

Intel Xeon E3-1280

Processor external bus

100MHz (DMI)

Processor multiplier

x35

Processor clock speed

3.5GHz

Processor socket

LGA1155

Memory

8

Memory type

PC3-10666

Maximum memory

32GB

Motherboard

HP 3541h

Motherboard chipset

Intel C206

 

Ports

USB2 ports (front/rear)

2/4

Firewire ports (front/rear)

1/0

eSATA ports (front/rear)

0/0

Wired network ports

1x 10/100/1000

Wireless networking support

802.11n (dual band)

 

Internal Expansion

Case

all-in-one

PCI slots (free)

0

PCI-E x1 slots (free)

0

PCI-E x16 slots (free)

0

Free Serial ATA ports

0

Free 3.5in drive bays

0

 

Hard Disk

Hard disk model(s)

Hitachi DeskStar HDS721010CLA

Interface

SATA2

Total storage capacity

1,000GB

 

Graphics

Graphics card(s)

2GB Nvidia Quadro 1000M

Graphics/video ports

DisplayPort

 

Sound

Sound

Intel HD Audio

Sound outputs

5.1 line out, optical S/PDIF out, line out, mic in

Speakers

integrated

 

Removable Drives

Supported memory cards

SD, SDHC, SDXC, Memory Stick Pro, MMC, xD

Optical drive type(s)

DVD+/-RW +/-DL

 

Display

Viewable size

27 in

Screen model

integrated

Native resolution

2,560×1,440

Screen inputs

none

 

Other Hardware

Keyboard

HP KU-0316

Mouse

HP MOF-XUO

 

Software

Software included

Corel WinDVD, CyberLink YouCam

Operating system

Windows 7 Professional 64-bit

Operating system restore option

restore disc

 

Share This Post

Recent Articles

.
© 2018 FPT.RO. All rights reserved. · Entries RSS · Comments RSS